marți, 11 ianuarie 2011

Manastirea Cetatuia Iasi

Manastirea Cetatuia, purtand hramul "Sfintii Apoltoli Petru si Pavel", este asezata in marginea vestica a orasului Iasi. Din oras se ajunge chiar si cu mijloacele de transport in comun. Este situata pe una din cele sapte coline ale orasului; pe varful unui deal cu rape de jur imprejur. De la poalele colinei, se urca pe langa padure.
Manastirea a fost ridicata de Gheorghe Duca, Domn al Moldovei, in a doua sa domnie (1668 - 1672), dupa planuri asemanatoare unei alte manastiri din Iasi. Este vorba despre manastirea Trei Ierarhi, pe care a vrut s-o imite, cu toate ca performanta nu era posibila. Manastirea este inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim, ca multe altele in cursul vremii. A fost inzestrata cu multe odoare si vesminte scumpe. Dintre acestea, se mai pastreaza inca "orarul din catifea rosie lucrat in fir de aur si argint de Anastasia Doamna", sotia domnitorului.
Aici mai funcionase inainte de aceasta manastire, o biseerica si o cetatuie, care a indeplinit rolul de refugiu al asediatilor. Era legata printr-un tunel de curtea domneasca din Iasi.
Manastirea Cetatuia a trecut in decursul vremii prin razboaie, si alte calamitati naturale. Lucrari de reparatie si restaurare au avut loc in 1830-1911 si 1940-1941, insa cea mai importanta initiativa a fost in 1964-1971, cu sprijinul statului, a Directiei Monumentelor Istorice, a Departamentului Cultelor si Mitropoliei Moldovei. Datorita restaurarilor si-a pastrat forma originala.
Pericolul cel mai mare il reprezinta acum alunecarile de teren, fenomen care s-a accentuat dupa 1996. Consolidarea dealului devine astfel absolut necesara pentru pastrarea intacta a temeliei asezamantului.

Este o constructie din zid, in plan trilobat. Altarul este luminat de trei ferestre, catapeteasma acestuia, din lemn sculptat, inaltandu-se pana la bolta. Naosul delimitat de pronaos, prin arcadele sprijinite pe coloane puternice, octogonale cu capitele patrate ornamentate sculptural.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes